Arturo Muruzabal is momenteel aanvoerder cello in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij werd geboren in Spanje in een muzikale familie. Zijn eerste cellolessen kreeg hij van Enrique Correa, leerling van Cassadó. Vier jaar later speelde hij al de soloconcerten van Boccherini, Saint Saëns met het Orkest van de Spaanse Radio en Televisie.

Na zijn studie in Spanje te hebben afgerond, ging hij verder studeren in Duitsland bij M. Cervera en André Navarra. Ook studeerde hij kamermuziek bij Nicolás Chumachenco. Met 25 jaar won hij de solistenplaats in het Orkest van de Spaanse Radio en Televisie, waar hij speelde met dirigenten als Celibidache, Igor Markevitch, Lorin Maazel, Eliahu Inbal.

In 1989 kwam Arturo naar Nederland waar hij aanvoerder werd van het Radio Kamerorkest. Hier werkte hij samen met Yvonne Loriod, de weduwe van Messiaen in diens stuk “Concert à quatre”. Ook was hij solist in het celloconcert van Penderecki, met de componist zelf als dirigent.

Hij heeft de drie celloconcerten van Julius Röntgen opgenomen. Arturo heeft masterclasses gegeven in Nederland, Brazilië, Spanje en de VS. Samen met Arturo Tamayo heeft hij in Spanje de Academie voor hedendaagse muziek opgericht.

Arturo bespeelt een instrument dat gemaakt is door José Contreras uit het midden van de 18de eeuw.