David Peralta (viool)Geboren in Madrid in 1972. Van 2006 tot 2008 was hij de aanvoerder tweede violen in het Nederlands Kamerorkest (o.l.v. Gordan Nikolic) en sinds november 2008 bekleedt hij die functie in het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Hij is gastdocent bij het Spaans Nationaal Jeugdorkest (JONDE). Hij werkt intensief samen, zowel als solist als concertmeester, met verschillende symfonieorkesten en kamerorkesten uit heel Europa, zoals de Philharmonie van Antwerpen, Holland Symfonia, het Gelders Orkest, La Orquesta de la Ciudad Granada, het symfonieorkest van Vallés en het symfonieorkest van de Middellandse Zee. Hij wordt regelmatig gevraagd voor het Mahler Chamber Orchestra en het Orkest van Cadaqués, waarmee hij tournees door Azië en Europa heeft gemaakt.

In 1992 werd hij gevraagd voor het nationaal Jeugdorkest van Spanje (JONDE), waarvan hij tot eind 1996 deel uitmaakte; het laatste jaar als concertmeester. In die hoedanigheid heeft hij in de belangrijkste zalen van Europa gespeeld, o.a. in de Victoria & Albert Hall in Londen tijdens de PROM’S 96. Hij heeft in heel Europa recitals gegeven en heeft masterclasses gevolgd bij Gordan Nikolic, Erick Höbart, Maighread McCrann en Alexander Kerr. In 1994 kreeg hij de eerste “Joaquín Rodrigo-prijs” voor Spaanse muziek. In mei 1997 heeft hij voor “Radio Clásica” (Spaanse Nationale Radio 2) alle duo’s van Béla Bártok en de sonate op. 56 voor twee violen van Sergei Prokofiev opgenomen.  In oktober 1998 werd hij toegelaten tot het Gustav Mahler Jugend Orchester, en nam deel aan de tournees door heel Europa onder leiding van o.a. Claudio Abbado, Pierre Boulez, André Gatti en Kent Nagano.

Hij voltooide zijn opleiding in Spanje met lof aan het conservatorium van Barcelona bij Agustín León Ara. Van 1997 tot 2000 zet hij zijn studie voort in Oostenrijk en haalt hij zijn solistendiploma bij Maighread McCrann aan de Universiteit für Musik te Graz.
In februari 2007 heeft David zijn eerste CD gepresenteerd (Verso label) met de complete werken voor viool en piano van Joaquín Turina in samenwerking met de pianiste Ana Sánchez Donate.